Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

Populära nätbutiker


Patroner

NYKUND: Patroner.se Bläckpatron eller fotopapper 1 krona


Inkclub

NYKUND: Inkclub Handla bläck för 1 krona Störst sortiment, multipack för storförbrukare.


Hur många bläckpatroner ska jag köpa?Bläckpatroner till skrivare är för storförbrukaren en dyr investering, ofta närmar sig eller överstiger kostnaden för en ny skrivare efter en eller två laddningar. Men även om det är en betydande kostnad för både kontor och hem, är det för många det mest nödvändiga inköpet. Brist på många andra kontorsmaterial har inte har en stor inverkan på produktivitet, men utan skrivarbläck riskerar hela verksamheten att stanna upp.

Därför är det viktigt att veta hur många bläckpatroner som bör inhandlas vid varje inköpstillfälle.

Inköpsanalys för effektivt bläckinköp består av tre delar. Först måste patronernas livslängd eller utgångsdatum fastställas. Bläcket torkar med tiden och kan därför inte lagras under för lång tid. De enskilda pigmenten faller dessutom samman efter lång lagring, vilket gör att bläcket inte längre kan fästa på pappret. Även om utgångsdatumen varierar mellan olika patrontyper är det ett faktum att ta hänsyn till att för stora inköp kan göra att de längst lagrade patronerna riskerar kvalitetsförsämringar. Detta är även avhängigt förvaringsmiljön: genom att förvara patroner i torra och mörka miljöer, med liten temperaturvariation, klarar de längre lagringstider.

Information om utgångsdatum och förvaringstemperaturer betyder dock ingenting utan kunskap om i vilken hastighet patronerna förbrukas. Hemanvändare kanske endast förbrukar en enda patron varannan månad, medan ett kontor kan behöva ersättningspatroner på veckobasis. Genom att göra en anteckning när en ny bläckpatron börjar användas går det att få en bra uppskattning av ungefärlig livslängd. Det mest ekonomiska inköpet blir då att köpa värdepaket där antal patroner sammanfaller med utgångsdatumet/uppskattad förbrukningstid per patron.

Du bör alltid ha ett reservlager av bläck av flera skäl. Först och främst (vilket är uppenbart) utan bläck går det inte att göra några utskrifter och om du har slut på ersättningspatroner blir du tvungen att slösa tid och pengar på att rusa ut köpa en dyr orginalpatron i butik. Särskilt stor blir paniken om en tidsfrist för en presentation närmar sig och alla bläckkasseter är förbrukade. För det andra, vissa patroner kan tyvärr ha elektroniska eller mekaniska fel, och en helt ny patron kan helt enkelt sluta fungera och måste returneras till inköpsstället. Detta gäller särskilt för kompatibla bläckpatroner. Genom att noggrant beakta dessa punkter, kan du göra ett välgrundat beslut om hur stort lager av bläck du behöver i ditt hem eller företag, och se till att aldrig få slut på bläck – och undvika ett av datoranvändarens största irritationsmoment.

System for automatic ordering of ink

Är bläckpatroner billigare till nya skrivare?

Nya produkterSkrivarbläck är en av de stora kostnaderna för att äga en dator. För att tvinga konsumenter att köpa originalprodukter är det många tillverkare av skrivare som vidtar åtgärder för att se till att endast deras patroner fungerar i en enhet så att de sedan kan ta ut extremt höga priser för sina produkter.

Många konsumenter undrar om deras val av skrivare påverkar dessa kostnader och som du kanske gissat, det kan göra stor skillnad. Märket på skrivaren som du väljer kommer med all säkerhet att påverka utskriftskostnaderna, men skrivarens modell är också en viktig faktor. Många nyare skrivare erbjuder mycket bättre bläckpatroner än sina föregångare.

Det är inte mer bläck i en nyare patron än i en äldre modell. I själva verket har storleken på bläckpatroner minskat under åren. Trots det har dock inte kostnaden för bläckpatroner till skrivare gått ner. Skrivartillverkarna söker ständigt efter nya sätt att använda mindre bläck per utskrift, eftersom detta sänker kostnaderna och gör produkterna mer användbara för kunder (som tenderar att bli mycket frustrerad om bläcket tar slut efter bara ett par dussin utskrifter). En ny skrivarpatron har ibland skrivarhuvudet monterat direkt på kassetten och de är utformade för att använda bläck effektivt utan att slösa en droppe.

Detta är dock inte alltid fallet. Vissa nyare skrivare uppvisar faktiskt sämre avkastning än skrivare som har ett par år på nacken, och tyvärr finns det ingen gemensam standard som kan användas för att mäta åtgången av skrivarbläck från en viss skrivare. Detta håller dock på att förändras eftersom många tillverkare har anslutit sig till senare ISO-standarder som gör det mycket lättare för konsumenterna att avgöra om en viss skrivare är mer ekonomisk än en annan, oavsett märke.

Ett annat bra sätt att skaffa sig överblick på bläckkostnader för olika skrivare är att läsa kundrecensioner och försöka hitta den bästa skrivaren för olika utskriftstyper. Besparingar kan även göras genom att ändra utskriftsvanor; för monokroma utskrifter använd skrivarens ”utkast” inställningar, och undvika att skriva ut något onödigt. Använd alternativet ”förhandsgranska” när så är möjligt. Att ändra sina utskriftsvanor tar inte mycket tid, men det kan drastiskt minska dina bläckkostnader, särskilt när de kombineras med billiga patroner. Genom sunt förnuft går det lätt att få fler utskrifter per bläckpatron och spara på papper och bläck, oavsett ålder på den skrivare som används.

ISO/IEC 24711:2006

Nyare skrivare använder mindre bläck

Mindre bläckförbrukningSkrivartillverkare designa sina enheter för att få så mycket bläck som möjligt ur varje bläckpatron. Detta är fördelaktigt för både konsumenter och tillverkarna själva. Effektiv bläckanvändning är miljövänligt eftersom fler sidor kan skrivas ut innan en patron måste kasseras eller återfyllas. Skrivartillverkare kan marknadsföra sina enheter till konsumenterna mer effektivt genom att använda säljargument baserade på skrivarens effektivitet jämfört med konkurrenter. Tillverkare använder olika tekniker när de utformar sina enheter för att åstadkomma bästa möjliga utskriftseffektivitet.

En av de mest effektiva ny teknikerna som möjliggör lägre bläckkonsumtion och mer miljövänlig bläckanvändning är att sätta lock på skrivarhuvudena när de inte används. Detta förhindrar att skrivarhuvudena torkar ut och gör att det går åt mindre bläck som smörjmedel, vilket avsevärt förlänger livslängden på varje patron. Detta betyder dock inte att en skrivare kan stå oanvänd på obestämd tid utan att dess skrivhuvuden torkar ut. Skrivaren behöver fortfarande användas ibland för att hålla den i gott skick. Vissa skrivare har också automatiska rengöringscykler som rensar skrivarhuvudena genom en kort mekaniska process. Skrivaren sprutar luft eller bläck genom huvudet vilket rensar och rengör  bläckpatronerna. Vanligtvis sker detta under skrivares test eller rengöringsfas, men det gäller ändå att komma ihåg att köra dessa program ibland att hålla enheten i trim och undvika onödigt slöseri.

Under det senaste decenniet har tillverkare av skrivare kraftigt förbättrat utformningen av sina patroner för att skära ner på bläckspill. Nya patroner är konstruerade med relativt små patronhuvuden och små, lufttäta bläckkassetter. Stora kontorsskrivare använder patroner med flera separata bläckbehållare, vilket minimerar slöseri då det enkelt går att byta ut en enda färg. Moderna skrivare är generellt mycket effektivare än äldre skrivare, kostnaden för bläckpatroner är dock normalt densamma eller högre än patroner för äldre enheter. Tillverkarna använder mönsterpatent för att in i det längsta hindra sina kunder från att köpa generiska så kallade kompatibla bläckpatroner och trycker på återförsäljare att endast saluföra märkespatroner. Genom en monopolistisk konkurrenssituation kan de fritt sätta priset på sina produkter så högt de önskar. I själva verket är det inte någon större skillnad på kompatibla och originalpatroner – förutom priset!

Lyckligtvis har konsumenter tillgång till gott om billiga och miljövänliga alternativ att välja mellan vid inköp på nätet. Skrivarbläck som köps i form av återfyllda bläckpatroner är miljövänliga alternativ eftersom det minskar plaståtgången. Många e-handlare erbjuder generiskt bläck för praktiskt taget varje ny skrivare på marknaden. Dessa kassetter använder liknande konstruktioner som märkespatroner och är exceptionellt kostnadseffektiv. Genom att välja generiskt skrivarbläck och göra inköpen på nätet kan skrivarens ägare spara tusentals kronor varje år på kostnaden för bläck och samtidigt säkerställa hållbara, kostnadseffektiva och miljövänliga inköpsvanor.

Fler spartips

12 tips för att spara pengar på utskrifter

Top