Piratpatroner, vad skiljer och var är dom billigast?

Populära nätbutiker


Patroner

NYKUND: Patroner.se Bläckpatron eller fotopapper 1 krona


Inkclub

NYKUND: Inkclub Handla bläck för 1 krona Störst sortiment, multipack för storförbrukare.


PiratpatronPiratpatroner kallas bläckpatroner och tonerkassetter som inte är tillverkade under ett känt varumärke. Märkespatroner är kända för att vara dyra, i relation till framställningskostnaden och den lilla mängd bläck de innehåller är de en mycket lönsam affär. Anledningen till att tillverkare av bläck- och toner kan ta ut så höga priser är att det inte finns någon gemensam standard och (åtminstone inledningsvis) därför ingen konkurrens.

Priset kan därför sättas så högt som det varit möjligt. De orimligt höga priserna på förbrukningsvaror till skrivare har gjort att en grå marknad för patroner växt fram med tillverkning framförallt i Asien.

Är piratpatroner olagliga?

Pirater ägnar sig bland annat åt fartygskapningar och illegal kopiering. Många konsumenter tror därför felaktigt att så kallade ”piratpatroner” är olagliga, det är fel.

Den exakta utformningen av en originalpatron är förvisso skyddad av olika patent och kan får inte kopieras rakt av, det vore ett patentbrott. Det är dock ganska enkelt att genom ändring av en del detaljer i hur behållaren ser ut kringgå patentskyddet och helt lagligt tillverka billigare bläckpatroner. Det går helt enkelt inte att patentera någon så allmänt som ”en plastbehållare innehållande bläck”. Det är alltså helt riskfritt att köpa piratpatroner eller plastbehållare innehållande bläck från butiker som säljer bläck och toner från vilken tillverkare som helst.

Piratpatroner är mycket billigare

Renoverade och kompatibla piratpatroner

Har du någonsin undrat varför renoverade och kompatibla s.k. piratbläckpatroner kostar i genomsnitt 50 % mindre jämfört med original bläckpatroner? Kanske går du i tankarna på att prova att köpa hem en laddning kompatibla patroner för att se hur de fungerar?

Prismedvetna konsumenter vet att bläckpatroner och toners är omotiverat dyra och genomskådar tricket med det låga priset på skrivare i syfte att i nästa skede göra stora vinster på patronerna. Vad däremot inte känner till är att tillverkare av piratpatroner eller kompatibla patroner har gjort stora teknologiska framsteg under de senaste åren och att deras produkter nu är ett utmärkt alternativ till de dyra märkespatronerna.

Är renoverade, miljö- eller kompatibla piratpatroner samma sak?

Kompatibel piratpatron CanonÄven om återtillverkade och originalpatroner ser likadana ut, finns det en grundläggande skillnad mellan en återfylld patron och en helt ny i originalskick

Miljövänliga, återanvända patroner kallas ofta felaktigt för ”piratpatron” trots att den är tillverkad av varumärkesinnehavaren. Vid (åter)tillverkning av en miljöpatron används så mycket som det går av den ursprungliga kassetten och trasiga delar bytts ut för att säkerställa önskad kvalitetsnivå innan laserkassetten eller bläckpatronen åter fylls på med nytt bläck eller pulver.

Det är vanligare att laserpatroner får detaljer utbytta eftersom de har en betydande mängd rörliga delar. En vanlig konstruktion av piratpatron av bläckstråletyp som hittas hos skrivare från HP och Lexmark är att skrivarhuvudet är monterat på behållaren.

Tillverkningsprocessen innebär att dee insamlade tomma patronerna öppnas och rengörs med ultraljudsrengöring. En ny svamp ersätter den gamla och nytt bläck fylls på. Slutligen görs en serie utskriftsprov för att säkerställa bra tryck och färgåtergivning.

Kompatibla patroner är nytillverkade från grunden och har en annan design och konstruktion än originalet med syfte att framställa en icke-original patron. Alla delar är helt nya och inga återvunna delar används.

Den som letar efter billiga bläckpatroner till skrivare från Lexmark, HP och Dell är i de flesta fall hänvisad till renoverade patroner, medan användare av Epson, Canon och Brother inte har några problem att hitta nytillverkade kompatibla patroner.

Är det skillnad i kvalitet mellan pirat och original?

Det går inte att ge ett entydigt svar på den frågan eftersom det är så stora skillnader mellan olika tillverkare. Vissa renoverade/kompatibla produkter kommer att ge samma kvalitet och innehåller ofta bläck som räcker till fler sidor än original bläckpatroner

I många fall erbjuder återförsäljare på nätet pengar tillbaka garanti för att göra beslutet att prova billigare alternativ lättare. Det är sant att kvaliteten på renoverade/kompatibla piratpatroner tidigare inte levde upp till samma standard som original, emellertid har fortlöpande utvecklingsarbete tillsammans med framsteg i tillverkningsteknik idag säkerställt att kvalitet inte längre är en fråga som behöver vara något att oroa sig. Däremot kan det för professionella utskrifter finnas minimala nyansskillnader i fotoutskrifter som normalanvändaren inte ens märker av.

Gäller skrivarens garanti om jag använder piratpatroner?

För att skydda sitt eget monopol har skrivartillverkare tidigare försökt ogiltigförklara garantin om de hittar en icke original kassett i skrivaren. Tyvärr lever myten om att garantin förloras vid användning av piratpatroner kvar. Konkurrensverket har för många år sedan fastslagit att garantin ska gälla oavsett var konsumenten väljer att handla sitt bläck.

Innan du köper bläck till din skrivare nästa gång kan det löna sig att utvärdera dina alternativ. Om du hittar piratpatroner till skrivaren till ett bra pris, varför inte prova. Om prisskillnaden mot original är liten (vilket inte är troligt) är det å andra sidan bättre att ta det säkra före det osäkra och inte byta leverantör.

Piratpatroner är mycket billigare

Priset på piratpatroner är inte bara lite lägre än motsvarande original. Hos de mest populära svenska lågprisbutikerna går det enkelt att handla kompatibla bläck- och tonerprodukter från ISO 9000 godkända ”piratfabriker” till ofta långt under halva priset av en dyr märkespatron.

Vi har hittat tre bra återförsäljare som vi rekommenderar. Jämför priser på bläck till din skrivare och klicka dig sedan in på den billigaste sidan och börja spara pengar genom att handla piratpatroner redan idag.

Top