Vilken skrivare är mest ekonomisk?

Skrivartillverkarna har inte kommit överrens om någon gemensam standard för att mäta utskriftskostnaden vilket gör att man får ta deras egna beräkningar med en nypa salt. Tekniksajten Tomshardware har genomfört ett väldigt grundligt test för att en gång för alla försöka fastställa vilken av ett antal populära skrivarmodeller från Canon, Epson, HP och Lexmark som ger billigast utskrifter.

Det är värt att notera att resultaten kan bli annorlunda beroende på användare. För utskrifter av text går det t.ex. mest åt svart färg medan fotoutskrifter använder alla olika färger. Genom att använda samma metod för alla skrivare har det dock gått att få en ungefärlig bild och en någorlunda rättvis jämförelse.

Testet delades upp på textutskrifter, blandade utskrifter och fotografier. Resultatet av det omfattande testarbetet visade att Canon är den skrivare som ger de billigaste utskrifterna. De skrivare som testats hade liknande specifikationer avseende kvalitet och prestanda. Testet gjordes med originalpatroner och här är det tydligt vilken stor utgift det blir att köpa tillverkarnas egna patroner. Det hade varit intressant att se vad resultatet blivit om man istället valt kompatibla patroner. Även i det fallet skulle Canon tillsammans med Epson ligga bra till. HP och Lexmark har ju en betydligt kostsammare konstruktion av patroner.

Diagrammet visar det sammanlagda testresultatet och en uppskattning av kostnaden för bläck i tre år. Kostnaden är angiven i dollar. En dollar = 7.50kr

Här finns hela artikeln: Cost Per Page: In Living Color

Taggar: , ,