Skrivarens roll förändras

Nu när du kan visa kartor på mobiltelefoner, skicka bilder direkt från en digitalkamera till fotoramar och använda smartphone skärmen som en virtuell biljett på bussen vem behöver då skriva ut något mer? – Många av oss, uppenbarligen.

Även om du inte längre behöver skriva ut långa rapporter och du kanske har märkt att det ibland är billigare att skicka in och få foton utskrivna än att göra dina bilder än att göra det själv har ”mängden utskrifter inte förändrats, säger Stephen Baker, en vice president på NPD , ett forskningsföretag. ”Bläck försäljningsvolymen är stabila. Vi har inte sett någon nedgång i försäljningen.”

Men vad som skrivs ut, och hur konsumenterna använder skrivaren, håller på att förändras. Dagens skrivare används för att skapa papperskopior av teaterbiljetter, hämtade recept och, ja, till och med enstaka fotografier..

Och när konsument beteendet förändras den grafiska industrin tillsammans med det och erbjuder nu tjänster lånat från webben och smartphones.

Den största förändringen är utvecklingen av trådlös uppkoppling så att dokument kan skickas från din dator till en skrivare i ditt hemmanätverk. Vissa skrivare kan ta emot dokument även om de är hundra tals mil bort från datorn som skickade dem.

Både Canon och Kodak gör modeller som ansluts till ett hemnätverk trådlöst eller via Ethernet. Canons trådlösa skrivare kan du även skriva ut stillbilder från HD-video tagna med vissa digitalkameror från Canon.

Kodak erbjuder trådlösa funktionerna i fyra av sina fem skrivare,

Idag var Hewlett-Packard-skrivare som kommer med en egen e-postadress. Det innebär att du kan ta en bild i Paris med din smartphone och e-posta den till din mors HP skrivare i Sverige. Eftersom filen går direkt till skrivaren, behöver hennes dator inte att vara på. Hon kan sedan skriva ut bilden.

Om ditt hotell har en ePrint-kompatibel skrivare, kan du använda den för att skapa en papperskopia av ditt boardingkort via e-post den från din bärbara dator i ditt rum till affärscentret i lobbyn.

Andra Internet-anslutna enheter, som den senaste skörden av HDTV kan med vissa HP-skrivare genom egna program skriva ut innehåll direkt från Internet. Rusar du ut ur huset till en fest? Du kan ringa upp och få en vägbeskrivning direkt från skrivaren med en applikation som du ser på skrivarens kontrollpanel, och gör en kopia utan att använda en dators webbläsare.

Apple och Google erbjuder också produkter för att hjälpa konsumenterna skriva ut trådlöst.

Apples AirPrint gör att användare av de flesta iPhone, iPod touch och IPAD modeller kan trådlöst skicka utskriftsjobb till en AirPrint-kompatibel HP-skrivare som är ansluten till samma trådlösa nätverk som den bärbara enheten. För närvarande är 18 HP-modeller är AirPrint-kompatibla.

Googles Cloud Print, som införs för Mac, Linux och Windows operativsystem i år, kommer att tillåta användare att skicka dokument som redan finns lagrade på eller skickas till Googles servrar i ”molnet”, till valfri skrivare, utan att behöva oroa sig om att ha nödvändiga skrivardrivrutiner. Till skillnad från HP: s ePrint behöver Google Cloud filer inte e-postas. De kan nås antingen direkt av ett moln och en kompatibel skrivare från HP, eller via Googles Chrome webbläsare från datorn.