Malaysia skakas av skandal med falska patroner

Malaysias handel och konsumentverk har beslagtagit 4.000 falska bläckpatroner värda RM 100 000 från 10 lokaler i Taman Universiti, Johor Baru.

Omkring 30 tillsynstjänstemän deltog i räderna och lade beslag på falska patroner som tänkta att saluföras under HP, Epson, Canon, Xerox och Samsungs varumärken.

En razzia gjordes även mot en leverantör som sålde falska patroner till minst nio återförsäljare.

Bläckpatronerna hade bland annat sålts till studenter på ett tekniskt universitet i Malaysia. Studenterna var en tacksam kundkrets som inte ställde frågor och var glada över att kunna skriva ut sina arbeten till en billig penning.

Verkets vice verkställande direktör Mr. Bakar meddelade att tillslagen gjorts efter upprepade klagomål från distributörer av äkta patroner.

Alla de nio återförsäljare som fastnade i razzian hade köpt sina varor från en och samma leverantör vars verksamhet tros ha pågått i över ett år.

Butiksinnehavarna skyltade med originalpatroner med sålde sedan falska patroner till kunderna.

Konsumenter som oroas för att bli lurade får nu rådet att alltid be om att få de produkter som visas upp i butiken och att inte acceptera patroner ”från lagret”. De äkta patronerna är av högre kvalitet men priset är också väldigt mycket högre.

En ytterligare metod för att säkerställa att kunderna inte får falska produkter är att kräva att återförsäljaren har en utrustning som används för att kontrollera att produkterna är äkta.

Onekligen görs stora och kreativa ansträngningar över hela världen för att tillgodose konsumenternas behov av billigare patroner till originalfabrikanternas stora förtret.

Taggar: ,