Irländare lånar till bläckpatroner

Den offantliga sektorn på Irland lånar friskt och spenderar glatt på allehanda inköp. En flitig bidragare till det statsfinansiella kaoset är Oengus Ó Snodaigh, underhusledamot för irländska Sinn Féin. Han har seglat upp som en av världens flitigaste användare av bläckpatroner och har nyligen gjort ett framtädande där han försvarar hur han på skattebetalarnas bekostnad gjort slut på hundratals bläckpatroner, till ett värde av nästan 500 000 kronor, under en period på två år.

I tvprogrammet Godmorgon Irland förklarade Snodaigh de stora inköpen med att han behövde skriva ut material för att informera sina partivänner om olika förslag och kommande protester mot regeringens slösaktiga politik.

Enligt irländska Daily Mail har Snodaigh medgett att han köpt 434 skrivarpatroner över en period på två år till ett pris av över 50 000 euro (c:a 450 000kr).

Till reportrar i Leinster House uppgav Snodaigh att han själv skulle betala de utestående skulderna för skrivarpatronerna. Han kommer dessutom att samarbeta med en eventuell undersökning men nekade samtidigt till att han hade ”moraliskt ansvar” till att betala tillbaka pengar för att täcka kostnaderna för de bläckpatroner han använt innan en förbrukningsgräns sattes upp.

Fianna Fáil ledare Micheál Martin har krävt en utredning av patronräkningen. Martin anser att räkningen på över 50 000 euro representerade ett stort belopp och att det bör utredas. Slöseri med skattemedel är särskilt känsligt på Irland som har en svag ekonomi med stora underskott som de behöver låna pengar till för att finansiera.

Sinn Féin vice partiledaren Mary Lou McDonald medgav att bläcknotan var i häftigaste laget men sade hennes parti kollega inte hade brutit mot några regler och att det istället är fel på systemet.

McDonald försvarar sin partikollega Snodaigh med att han inte insett kostnaden och han inte skulle ha dragit på sig sådana utgifter om han varit medveten om den höga kostnaden för köp av bläckpatroner.

Beräkningar visar att över tre miljoner bokstäver kan framställas med 434 bläckpatroner av den aktuella typen. Vilket fabrikat skrivaren som Snodaigh använde sig av var av framgår inte av historien.

Läsare som vill infomera sig mer i ämnet kan fördjupa sina kunskaper på den här tråden;

http://www.irishtimes.com/newspaper/letters/2012/0306/1224312850841.html

/S

Taggar: , ,