Inkflation

Epson, Kodak och Lexmark höjer priserna på bläckpatroner mer än inflationen.

Om du får en känsla av att kostnaden för att ersätta bläckpatronerna till din skrivare har gått upp mer än andra varor är du rätt ute. Trots att inflationen är låg har priset på en bläckpatron i vissa fall gått upp med mer än 30% sedan 2009.

PC World har granskat mer än 50 olika skrivarmodeller och jämfört priset på bläckpatroner för var och en av dem Undersökningen pekade på att prisökningarna verkade vara selektiva: priset på vissa bläcksorter gick upp medan andra stod still. De största prisförändringarna observerades på bläck från Lexmark och Kodak, men även Epsons färg bläck har stigit samtidigt som HP finjusterat priserna uppåt för sina nyare modeller.

De flesta leverantörer avböjde att kommentera undersökningsresultaten. Endast Kodak erkände att priserna höjts men försvarade sig med att de fortfarande är bland de billigaste på marknaden.

Lexmark och Kodak höjer mest

Lexmarks skrivare blir bättre, men tyvärr till priset av att bläckpatronerna kostar allt mer. En standardpatron med svart bläck har till exempel stigit med c:a 20% på bara 3 år.

Kodaks patroner är fortfarande bland de billigaste trots att de höjt priserna rejält. Ibland ända upp till 30% per patron.

HPs bläckpriser är ett intressant fall. Priserna på HPs bläckpatroner tenderar att förbli konstant över tiden men vid en närmare analys visar det sig att antalet sidor som kan framställas med varje patron i stället minskat vilket är det samma som en smyghöjning av priset.

Oberoende av vilken skrivare äger du kan du alltid hitta den billigaste leverantören hos blaeckpatroner.se

Taggar: ,