Bläck och tonerskojare

Har din arbetsplats, någon du känner eller kanske rent av du själv råkat ut för bläckpatron och tonerskojare? Dyra toners till laserskrivare eller en jätteladdning bläckpatroner kommer plötsligt hemskickad med posten. Eftersom patronen passar till den skrivare mottagaren äger är det många som går på bluffen och betalar även om priset ofta är högre än det vanliga. Ofta har kontorsanställda inte tid att kontrollera om beställningen verkligen gjorts utan betalar i tron att allt är i sin ordning. I många fall behöver inte företaget som skickat beställningen vara oseriöst utan det kan handla om anställda telefonförsäljare som tar till oseriösa metoder för att tjäna mer pengar. Men i de flesta fall är det en medveten strategi som är både slug och lönsam.

Det börjar med en enkel fråga …

En person ringer upp och vill sälja bläck- eller toners. Telefonförsäljarens offer är kanske inte intresserad eller har annat för sig. Den hjälpsamme och intresserade försäljaren lyckas ändå lirka fram om och i så fall vilken skrivare offret har. Sedan avslutas samtalet och snart är händelsen glömd.

… och ett paket dimper ner

Några veckor efter telefonsamtalet levererar posten en försändelse med förbrukningsvaror till din skrivare. Det är här det blir knepigt för många och också anledningen varför bluffen funkar så bra. Patronerna passar ju till din skrivare. Du behöver ju förr eller senare köpa nya ändå. Kanske har du tackat ja till en leverans men glömt bort det? Tyvärr är det alltför många som snällt betalar vilket gör att bluffen kan fortgå år efter år. Det är viktigt att veta att framförallt privatpersoner har ett väldigt starkt skydd. Du skall aldrig betala något för något du inte beställt. Tänk även på att konsekvensen av att du finner dig i att ta emot falska beställningar bara gör att bluffmakarna kan jobba vidare och tvinga på ännu fler varor de inte beställt.

Hur gör jag om jag fått hem bläckpatroner jag inte beställt?

Du ska aldrig betala något du inte beställt. Kryssa över ditt eget namn och skriv med stora bokstäver ”åter avsändaren” på paketet. Postverket distribuerar brev och paket även om de saknar porto. Det blir sedan mottagaren som får betala för att lösa ut paketet. Har du fått en postanvisning eller en leverans mot postförskott så låter du bara bli att lösa ut den.

Taggar: , ,