Återvinning av bläckpatroner

Bläckpatroner innehåller plast och metaller som tar upp till 1000 år för naturen att bryta ned. Uppskattningsvis 20-40% av all av alla bläckpatroner återvinns. Om du ska kasta en bläckpatron skall den sorteras som brännbar, ej återanvändningsbar. Oavsett om den tomma bläckpatronen grävs ner eller bränns upp innebär det en negativ miljöpåverkan.

Eftersom en bläckpatron kan användas fler än en gång med bibehållen kvalitet är det många återförsäljare av bläck som erbjuder s.k. miljöpatroner. För konsumenten blir det både ett sätt att vara miljövänlig och spara pengar då återanvända patroner är betydligt billigare än nya miljöovänliga patroner.

Under senare år har även ursprungstillverkare av bläckpatroner bl.a. Lexmark infört egna återvinningsprogram för bläck och toners.

En tom bläckpatron har ett litet ekonomiskt värde så det är inte så lönsamt att skicka tillbaka den. I asiatiska länder med lågt kostnadsläge är bläckpatroner en relativt dyr produkt och det är därför en bra affär att samla in patroner och fylla dem med nytt bläck. De återfyllda miljöpatronerna säljs sedan både på den inhemska marknaden och på export till Sverige och andra köpstarka länder.

Taggar: , ,