Allt fler falska bläckpatroner i omlopp

De höga priserna på bläckpatroner och toner har skapat en ny marknad för varumärkesförfalskare. Rolex och Nike har nu fått sällskap av Canon, Epson, HP, Lexmark och andra ledande bläck tillverkare på den illegala marknaden där förfalskare förpackar och säljer falska varor förpackad som den äkta varan.

Det uppskattas att 5 % av alla märkes bläckpatroner som säljs i själva verket är falska kopior. Falska patroner ska inte förväxlas med kompatibla patroner som ärligt säljs som ett billigare alternativ och där kvaliteten ofta är hög. Falska märkespatroner säljs under förespegling av att de är äkta vara och alltså med syftet att lura konsumenten. Det rör sig ofta om mindre nogräknade mindre datorbutiker som pressade av dålig lönsamhet ser sig tvungna att dra kunderna vid näsan.I Sydamerika, Asien och Mellanöstern är idag minst hälften av bläckpatronerna märkta med varumärken är falska rapporterar branschorganisationen ICS:

Kostnader för Förfalskningar

Canon till Xerox uppskattar att de förlorar nära 2 miljarder dollar per år på grund av falska bläck- och tonerkassetter. Vad som ur ett samhällsperspektiv är ännu mer oroande är dock att en del av de skumma aktörer som ligger bakom hanteringen ofta är knutna till organiserad brottslighet och grupper med terroristanknytningar. En handlare som en gång valt att ta in falska produkter i sortimentet kan få svårt att upphöra med försäljningen då påtryckningsmetoderna kan bli ganska otrevliga.

För konsumenterna är priset läckande patroner och dålig utskrifter samt potentiella skador på skrivare hävdar bland annat skrivartillverkarna.

Stora beslag av falska patroner i USA

Tullverket i Förenta Staterna beslagtog under en sex månaders period 17 transporter av förfalskade bläckpatroner och toners i hamnarna i Miami och Los Angeles. De flesta laster var avsedda för Latinamerika, enligt Bureau of Customs and Border Protection. Men tre beslagtagna leveranser var avsedda för butiker i USA.

Utredarna har spårat tillverkningen till Kina, Malaysia och Latinamerika. Vid räder och razzior har falska etiketter och förpackningar som är försedda med logotyper för märkesvaror samt patroner beslagtagit. Förfalskade versioner av produkter som saluförs omfattar bland annat Brother, Hewlett-Packard, Epson och Canon.

Hur undviker man att köpa falska patroner?

Du kan göra en hel del för att undvika falska bläckpatroner genom lite sunt förnuft.

Om priset verkar misstänkt lågt, bör du bli misstänksam. Marginalerna på elektronikprodukter är väldigt små så det är osannolikt att en originalprodukt kan säljas till ett avsevärt lägre pris. Framförallt hos en mindre handlare som vanligen gör mindre och dyrare inköp.

Om utskrifterna är märkbart sämre efter installation av en originalpatron med till exempel förvrängd text och dova färger, utskrifter med dålig beständighet mot ljus och vatten exponering, och ett minskat antal tryckta exemplar per patron kan det röra sig om en förfalskning.

Om du misstänker att du köpt en falsk originalprodukt kan du kontakta tillverkaren av din skrivare. De är antagligen intresserade av att du skickar in produkten för analys och det är inte omöjligt att du får en belöning för att du hjälper till i kampen mot den illegala konkurrensen.

Taggar: , ,