Tips för minimerad bläckförbrukning

effektivEtt vanligt problem är att bläckpatronerna blir tomma för ofta. Bläck effektiviteten är därför en primär faktor vid beräkning av utskriftskostnader. Den höga kostnaden för bläck överstiger snabbt det ursprungliga priset för skrivaren.

Det finns ingen enhetlig metod för att beräkna en skrivares bläckeffektivitet. Varje tillverkare använder sina egna mätningar för sina beräkningar.

Punkter att notera för ökad bläckeffektivitet.

Typ av kassetter:
Köp alltid separata färgpatroner. En patron som rymmer alla 3 grundfärger – cyan, magenta och gult fungerar inte om en färg tar slut. Det är mycket billigare i längden att köpa dem separat.

Utskrift:
Om du mest skriver ut text blir det antagligen billigast och effektivast med en monokrom laserskrivare. De är snabba, ekonomiska och den svarta lasertonern är mycket billigare att byta ut när den är tom.
Bläckstråleskrivare producerar kvalitets utskrifter i färg men de dyra patronerna gör stora hål i plånboken.

Påfyllningspatroner:
Det är bättre att fylla på patroner i stället för att köpa dyra varumärkespatroner. Men nedsidan är att billigt bläck inte levererar den kvalitet du förväntar dig. Många återförsäljare av kompatibla patroner erbjuder XL kapacitet patroner, men du kan aldrig vara säker på hur mycket bläck det är i dem.

Tips för att minimera bläckförbrukningen;

1. För normala eller lättare text utskrifter, ändra alltid till svart eller gråskala i skrivarens inställningar.(Utkast). Som standard använder skrivaren alltid färgutskrift.
2. Ställ in en lägre upplösning på 300 dpi om utskriftskvaliteten inte är högsta prioritet i laserskrivare.
3. Köp rätt kapacitet beroende på dina behov. De varierar från små, medium, stora eller XL.
4. Försök köra alla utskrifter vid ett och samma tillfälle för att minska start/stopp funktion cykler. Detta minskar bläckförbrukningen till viss del och även din väntetid.

Taggar: ,

Sänk bläckförbrukningen

Hög bläckförbrukning är en huvudvärk för många konsumenter. En bläckpatron förväntas hantera kontinuerliga utskriftsjobb, även om mycket av arbetet kan sparas digitalt eller elektroniskt. Det är inte konstigt då att det verkar som att byta bläckpatron nästan är lika rutin som att ladda skrivaren eller kopiatorn med papper. Ju mer en skrivare används, desto snabbare kommer bläckpatronen att ta slut. Förutom att spara pengar på billigare bläckpatroner finns det en del andra knep att ta till.

Det finns olika sätt att få en bläckpatron att hålla längre. Några av dessa är så enkla som att byta datorn och skrivarens inställningar. Använd ett typsnitt som gör tunnare bokstäver, såsom Century Gothic, som kan spara upp till 30 % av bläck i en bläckpatron. Gör dokumentet så kort som möjligt, och skriv bara ut det antal sidor du verkligen vill använda. Om du skriver ett dokument och behöver korrekturläsa det, gör det på skärmen och skriv inte ut dokumentet tills det är helt färdigt. Detta är ett självklart sätt att förlänga livslängden på dina bläckpatroner. Lockelsen att hålla papper i dina händer är kraftfull, men med lite övning kan du lära dig att korrekturläsa på skärmen och spara en förmögenhet i bläckkostnader. För dokument som inte kommer att spridas till någon annan än kontorsanställda, överväga att sänka nivåerna på inställningarna för bläckanvändning. Detta kommer att minska mängden bläck som tas från bläckpatronen. Om ett dokument med grafik eller bilder måste skrivas ut, kan inställningarna justeras för den enskilda utskriften och sedan ändras igen.

Om du bara behöver skriva ut ett stycke från en text, skriv inte ut hela pappret och kasta bort det du inte behöver. Välj helt enkelt den text du behöver, eller de sidor du behöver, och skriv bara ut dem. Det är ovanligt att du behöver skriva pappersarbete på högsta kvalitetsnivå, eller ens standardinställningar. Sänk kvalitetsinställningar ett hack eller två för att spara på detaljerna för bilder som du ska skriva ut.
Använd inte den högsta dpi (punkterper kvadrattum) inställningen på bilderna, sänk ner dem till den lägsta nivån för mest besparingar. För att ytterligare tänja på användandet av bläckpatronen kan du ladda ner en programvara och låt det bedöma dina utskriftsbehov. Detta program kommer att förlänga användningen av bläckpatronen genom att eliminera ovidkommande information på webbsidor och föreslå andra sätt att spara bläck.

Taggar: , , ,

3d skrivare från Lego?

legoLego kommer att lansera en 3D-skrivare till nästa jul, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Skrivaren ska fungera som en alternativ distributionskanal och kommer endast att kunna skriva ut Legoprodukter.

Företaget säger att de också kommer att släppa ett urval av utbudet som nedladdningsbara filer tillsammans med skrivaren. Alla officiella uppsättningar från 2014 kommer att finnas tillgänglig för nedladdning från Lego Web Store.

Som med en vanlig skrivare, kommer att Lego släppa färgade bläckpatroner som tillåter användare att skriva ut legobitar i vart och ett av de officiella Lego färgerna.

Branschexperter har uppskattat att 3D-skrivare kommer att kosta någonstans mellan 1500 – 3000 kronor. Bläckpatronerna förväntas kosta uppåt 400 kronor och kommer att finnas att köpa på nätet eller i Leksaksaffärer. Kostnaden för att ladda ner en Lego byggsats kommer att vara ca 10-15% lägre än priset i butik.

Detta är ett smart drag, många trodde nog att företaget skulle få problem när 3D-skrivare växte i popularitet. Det är dock oklart om användare hellre vill skriva ut sina egna Lego uppsättningar än köpa dem i leksaksbutiken.

Lägg till det faktum att 3D-utskrifter för närvarande är en långsam process. Det tar et par minuter att skriva ut en legobit och det kan bli en lång väntan och stor förbrukning av lego-bläckpatroner innan hela byggsatsen är utskriven. Enligt beräkningar skulle det till exempel ta ungefär 20 timmar att skriva ut alla bitar till Starwars Millenium Falcon. Deb glada nyheten om legoskrivaren släpptes tidigt i April…

Taggar: ,

Bläcksvindel i Philadelphia

Det finns alltid pengar i bläckpatroner vilket även Calvin Duncan brevbärare vid Philadelphias vattenverk hade noterat. Nu har han arresterats och för att ha svindlat staden Philadelphia på 1,3 miljoner dollar genom stora beställningar av bläck och toner som sålts vidare till en återförsäljare i Arkansas, USA.

FBI grep idag återförsäljarna Derek och Danita Willis. Enligt åtalet har Duncan lagt in beställningar om att köpa skrivare bläck och toner kassetter under förespeglingen att patronerna behövdes av vattenverkets anställda. Efter att ha mottagit skrivare bläck och toner kassetter från godkända leverantörer på staden Philadelphia bekostnad, sålde Duncan skrivarens bläck- och tonerkassetter till Laser patron Plus, Inc. en bluff som pågick från januari 2006 till och med januari 2012 vilket kostade staden 1.3 miljoner dollar medan Duncan fick ut över 500 000 dollar genom sin vidareförsäljning.

Att blåsa kommunen på över en miljon dollar kan ge Duncan upp till 100 års fängelse, högsta böter på 1.25 miljoner dollar. Derek Willis står inför ett högsta tänkbara straff på 120 års fängelse, högsta böter på 2.25 miljoner. Danita Willis möter en högsta möjliga meningen 110 års fängelse samt högsta böter på 1,75 miljoner dollar.

Ännu ett tecken på de galet höga priserna på bläckpatroner…

Taggar: ,

Bläckskurkar

I Storbritannien har två män har dömts för produktion och försäljning av förfalskade bläckpatroner.

Barry Goodhead (nedan G) från Nottingham samt John Watson från Hawkwell stod inför skranket vid Basildon Crown Court onsdag den 8 augusti. Genom bolaget Red Dog Consumables Ltd marknadsförde och sålde de bläckpatroner och tonerkassetter som hade återfyllts och sedan packats i originalförpackningar tillverkade av en i härvan insyltad förpackningstillverkare.

Bluffen som pågick under nästan 3 år genererade inkomster på c:a 25 miljoner kronor för G’s bolag.

De åtalade förklarade inför domstolen att bluffen startades i desperation över företagets dåliga ekonomi och för att snabbt få in kapital till att betala löpande räkningar. Räkningar som om de inte kunde betalas skulle innebära att de riskerade att förlora sina hem.

G kunde sedan inte upphöra med verksamheten då han hade 15 anställda som var beroende av sin inkomst. Han hävdade vidare att patronerna inte var av dålig kvalitet.

Domstolen ansåg att brottet var alvarligt och dömde bläckligan till långa fängelsestraff. Huvudmannen G fick 20 månaders fängelse.

Taggar: ,

Inkflation

Epson, Kodak och Lexmark höjer priserna på bläckpatroner mer än inflationen.

Om du får en känsla av att kostnaden för att ersätta bläckpatronerna till din skrivare har gått upp mer än andra varor är du rätt ute. Trots att inflationen är låg har priset på en bläckpatron i vissa fall gått upp med mer än 30% sedan 2009.

PC World har granskat mer än 50 olika skrivarmodeller och jämfört priset på bläckpatroner för var och en av dem Undersökningen pekade på att prisökningarna verkade vara selektiva: priset på vissa bläcksorter gick upp medan andra stod still. De största prisförändringarna observerades på bläck från Lexmark och Kodak, men även Epsons färg bläck har stigit samtidigt som HP finjusterat priserna uppåt för sina nyare modeller.

De flesta leverantörer avböjde att kommentera undersökningsresultaten. Endast Kodak erkände att priserna höjts men försvarade sig med att de fortfarande är bland de billigaste på marknaden.

Lexmark och Kodak höjer mest

Lexmarks skrivare blir bättre, men tyvärr till priset av att bläckpatronerna kostar allt mer. En standardpatron med svart bläck har till exempel stigit med c:a 20% på bara 3 år.

Kodaks patroner är fortfarande bland de billigaste trots att de höjt priserna rejält. Ibland ända upp till 30% per patron.

HPs bläckpriser är ett intressant fall. Priserna på HPs bläckpatroner tenderar att förbli konstant över tiden men vid en närmare analys visar det sig att antalet sidor som kan framställas med varje patron i stället minskat vilket är det samma som en smyghöjning av priset.

Oberoende av vilken skrivare äger du kan du alltid hitta den billigaste leverantören hos blaeckpatroner.se

Taggar: ,

Irländare lånar till bläckpatroner

Den offantliga sektorn på Irland lånar friskt och spenderar glatt på allehanda inköp. En flitig bidragare till det statsfinansiella kaoset är Oengus Ó Snodaigh, underhusledamot för irländska Sinn Féin. Han har seglat upp som en av världens flitigaste användare av bläckpatroner och har nyligen gjort ett framtädande där han försvarar hur han på skattebetalarnas bekostnad gjort slut på hundratals bläckpatroner, till ett värde av nästan 500 000 kronor, under en period på två år.

I tvprogrammet Godmorgon Irland förklarade Snodaigh de stora inköpen med att han behövde skriva ut material för att informera sina partivänner om olika förslag och kommande protester mot regeringens slösaktiga politik.

Enligt irländska Daily Mail har Snodaigh medgett att han köpt 434 skrivarpatroner över en period på två år till ett pris av över 50 000 euro (c:a 450 000kr).

Till reportrar i Leinster House uppgav Snodaigh att han själv skulle betala de utestående skulderna för skrivarpatronerna. Han kommer dessutom att samarbeta med en eventuell undersökning men nekade samtidigt till att han hade ”moraliskt ansvar” till att betala tillbaka pengar för att täcka kostnaderna för de bläckpatroner han använt innan en förbrukningsgräns sattes upp.

Fianna Fáil ledare Micheál Martin har krävt en utredning av patronräkningen. Martin anser att räkningen på över 50 000 euro representerade ett stort belopp och att det bör utredas. Slöseri med skattemedel är särskilt känsligt på Irland som har en svag ekonomi med stora underskott som de behöver låna pengar till för att finansiera.

Sinn Féin vice partiledaren Mary Lou McDonald medgav att bläcknotan var i häftigaste laget men sade hennes parti kollega inte hade brutit mot några regler och att det istället är fel på systemet.

McDonald försvarar sin partikollega Snodaigh med att han inte insett kostnaden och han inte skulle ha dragit på sig sådana utgifter om han varit medveten om den höga kostnaden för köp av bläckpatroner.

Beräkningar visar att över tre miljoner bokstäver kan framställas med 434 bläckpatroner av den aktuella typen. Vilket fabrikat skrivaren som Snodaigh använde sig av var av framgår inte av historien.

Läsare som vill infomera sig mer i ämnet kan fördjupa sina kunskaper på den här tråden;

http://www.irishtimes.com/newspaper/letters/2012/0306/1224312850841.html

/S

Taggar: , ,

Bläck och tonerskojare

Har din arbetsplats, någon du känner eller kanske rent av du själv råkat ut för bläckpatron och tonerskojare? Dyra toners till laserskrivare eller en jätteladdning bläckpatroner kommer plötsligt hemskickad med posten. Eftersom patronen passar till den skrivare mottagaren äger är det många som går på bluffen och betalar även om priset ofta är högre än det vanliga. Ofta har kontorsanställda inte tid att kontrollera om beställningen verkligen gjorts utan betalar i tron att allt är i sin ordning. I många fall behöver inte företaget som skickat beställningen vara oseriöst utan det kan handla om anställda telefonförsäljare som tar till oseriösa metoder för att tjäna mer pengar. Men i de flesta fall är det en medveten strategi som är både slug och lönsam.

Det börjar med en enkel fråga …

En person ringer upp och vill sälja bläck- eller toners. Telefonförsäljarens offer är kanske inte intresserad eller har annat för sig. Den hjälpsamme och intresserade försäljaren lyckas ändå lirka fram om och i så fall vilken skrivare offret har. Sedan avslutas samtalet och snart är händelsen glömd.

… och ett paket dimper ner

Några veckor efter telefonsamtalet levererar posten en försändelse med förbrukningsvaror till din skrivare. Det är här det blir knepigt för många och också anledningen varför bluffen funkar så bra. Patronerna passar ju till din skrivare. Du behöver ju förr eller senare köpa nya ändå. Kanske har du tackat ja till en leverans men glömt bort det? Tyvärr är det alltför många som snällt betalar vilket gör att bluffen kan fortgå år efter år. Det är viktigt att veta att framförallt privatpersoner har ett väldigt starkt skydd. Du skall aldrig betala något för något du inte beställt. Tänk även på att konsekvensen av att du finner dig i att ta emot falska beställningar bara gör att bluffmakarna kan jobba vidare och tvinga på ännu fler varor de inte beställt.

Hur gör jag om jag fått hem bläckpatroner jag inte beställt?

Du ska aldrig betala något du inte beställt. Kryssa över ditt eget namn och skriv med stora bokstäver ”åter avsändaren” på paketet. Postverket distribuerar brev och paket även om de saknar porto. Det blir sedan mottagaren som får betala för att lösa ut paketet. Har du fått en postanvisning eller en leverans mot postförskott så låter du bara bli att lösa ut den.

Taggar: , ,

Allt fler falska bläckpatroner i omlopp

De höga priserna på bläckpatroner och toner har skapat en ny marknad för varumärkesförfalskare. Rolex och Nike har nu fått sällskap av Canon, Epson, HP, Lexmark och andra ledande bläck tillverkare på den illegala marknaden där förfalskare förpackar och säljer falska varor förpackad som den äkta varan.

Det uppskattas att 5 % av alla märkes bläckpatroner som säljs i själva verket är falska kopior. Falska patroner ska inte förväxlas med kompatibla patroner som ärligt säljs som ett billigare alternativ och där kvaliteten ofta är hög. Falska märkespatroner säljs under förespegling av att de är äkta vara och alltså med syftet att lura konsumenten. Det rör sig ofta om mindre nogräknade mindre datorbutiker som pressade av dålig lönsamhet ser sig tvungna att dra kunderna vid näsan.I Sydamerika, Asien och Mellanöstern är idag minst hälften av bläckpatronerna märkta med varumärken är falska rapporterar branschorganisationen ICS:

Kostnader för Förfalskningar

Canon till Xerox uppskattar att de förlorar nära 2 miljarder dollar per år på grund av falska bläck- och tonerkassetter. Vad som ur ett samhällsperspektiv är ännu mer oroande är dock att en del av de skumma aktörer som ligger bakom hanteringen ofta är knutna till organiserad brottslighet och grupper med terroristanknytningar. En handlare som en gång valt att ta in falska produkter i sortimentet kan få svårt att upphöra med försäljningen då påtryckningsmetoderna kan bli ganska otrevliga.

För konsumenterna är priset läckande patroner och dålig utskrifter samt potentiella skador på skrivare hävdar bland annat skrivartillverkarna.

Stora beslag av falska patroner i USA

Tullverket i Förenta Staterna beslagtog under en sex månaders period 17 transporter av förfalskade bläckpatroner och toners i hamnarna i Miami och Los Angeles. De flesta laster var avsedda för Latinamerika, enligt Bureau of Customs and Border Protection. Men tre beslagtagna leveranser var avsedda för butiker i USA.

Utredarna har spårat tillverkningen till Kina, Malaysia och Latinamerika. Vid räder och razzior har falska etiketter och förpackningar som är försedda med logotyper för märkesvaror samt patroner beslagtagit. Förfalskade versioner av produkter som saluförs omfattar bland annat Brother, Hewlett-Packard, Epson och Canon.

Hur undviker man att köpa falska patroner?

Du kan göra en hel del för att undvika falska bläckpatroner genom lite sunt förnuft.

Om priset verkar misstänkt lågt, bör du bli misstänksam. Marginalerna på elektronikprodukter är väldigt små så det är osannolikt att en originalprodukt kan säljas till ett avsevärt lägre pris. Framförallt hos en mindre handlare som vanligen gör mindre och dyrare inköp.

Om utskrifterna är märkbart sämre efter installation av en originalpatron med till exempel förvrängd text och dova färger, utskrifter med dålig beständighet mot ljus och vatten exponering, och ett minskat antal tryckta exemplar per patron kan det röra sig om en förfalskning.

Om du misstänker att du köpt en falsk originalprodukt kan du kontakta tillverkaren av din skrivare. De är antagligen intresserade av att du skickar in produkten för analys och det är inte omöjligt att du får en belöning för att du hjälper till i kampen mot den illegala konkurrensen.

Taggar: , ,

Så förhindrar du att bläcket torkar

Om du använder en bläckstråleskrivare har du kanske märkt att bläcket torkar upp mycket snabbt om din skrivare inte är i aktivt bruk. Bläckpatroner är inte så billiga så här är några tips för att förhindra att dina bläckpatroner torkar ut innan du får full användning av dem.

Instruktioner

1

Det enklaste sättet att förhindra att bläcket torkar ut är att skriva ut en testsida varje vecka. Det verkar som om du bara använder skrivaren en gång i månaden eller så kommer färgen torka upp och bläcket som du kunde ha utnyttjat till utskrifter går förlorat. Men att skriva ut en testsida eller någon annan sida från din bläckstråleskrivare varje vecka borde hålla det fräscht.

2

En annan metod som vissa rekommenderar om du inte använder skrivaren ofta, är att ta ut bläckpatronen efter varje användning, och sedan lagra den i en påse med en fuktig trasa eller hushållspapper. Detta kommer att fungera för att hålla patronen fräsch. Men den här metoden fungerar nog bäst om du ska bortrest under en längre tid.

3

Om du skriver ut ofta och bläckpatronerna fortfarande torkar ut väldigt snabbt, överväg att kontakta återförsäljaren. Du kan ha en defekt bläckpatron med en luft läcka. Om du känner att detta är fallet och du tar kontakt med butiken där du köpte patronen kan de förhoppningsvis hjälpa dig att hitta felet och ersätta den defekta bläckpatronen.

4

Om du skriver ut pappersdokument ofta och inte fotografier och fortfarande skriver ut på en bläckstråleskrivare, överväga att byta till en laserskrivare. De har inte samma problem med bläckpatroner som torkar ut eftersom de baseras på torrbläckteknik och har blivit ganska billiga.

Taggar: ,
Top